Ons verhaal

Welkom bij kwekerij Aaldering de Stek

Bij kwekerij Aaldering de Stek kunt u terecht voor verschillende biologische vaste planten die met zorg gekweekt worden. 

Dit betekend dat wij zowel zorg dragen voor een uitstekend product als dat wij zorg dragen voor de mensen om ons heen.

 

Naast de plantenproductie staan wij dagelijks klaar voor mensen van de dagbesteding. De mensen van de dagbesteding werken ieder op zijn of haar manier mee aan een goed product. 

Hoe het begon

Maria is in haar tienerjaren, aan huis (in Mariënvelde), een kwekerij gestart. Ze mocht in verschillende tuinen werken en kon haar eerste ervaringen opdoen in diverse tuinen. 

 

In de jaren 80 is Maria samen met Jos de kwekerij in Zelhem begonnen. Officieel is de kwekerij sinds 1988 in Zelhem gevestigd. Daarvoor heeft Maria de tuinbouwschool gevolgd.  Jos is in de eerste jaren van het bestaan van de kwekerij werkzaam geweest als hovenier en later als vakdocent in het groen.

Sinds het begin af aan staat de natuur centraal; Jos en Maria zijn er van overtuigd dat de natuur zichzelf regelt. Daardoor is het kweken van vaste planten op de biologische wijze een logische keuze. 

Wat begon als een verzameling van verschillende soorten vaste planten, door planten te verzamelen uit diverse tuinen. De kwekerij groeide uit tot de volwaardige biologische vaste planten kwekerij zoals deze nu is. 

Jos en Maria Aaldering | Aaldering de Stek

Samenstelling assortiment

De kwekerij wordt sinds het begin geleid door Maria waarbij een mooi assortiment biologische vaste planten is ontstaan.  Door de jaren heen is er een voorliefde ontstaan voor de verschillende soorten Epimedium die sterk vertegenwoordigd is in de kwekerij. Daarnaast worden er tal van Geraniums, Sedums, Salvia’s en tal van andere planten gekweekt. Kom meer te weten over ons assortiment

Stekplaten divers | Aaldering de Stek

Dagbesteding

In 2002 is er een vraag gekomen of er ruimte was om zorg aan te bieden op de plantenkwekerij. De vraag ontstond toen het voortgezet speciaal onderwijs geen toegang verkreeg tot verschillende boerderijen door de uitbraak van de gekke koeienziekte. 

Natuurlijk was dit mogelijk! Nu zijn wij ruim  20 jaar verder en hebben verschillende fantastische mensen bij kunnen dragen aan het succes van onze prachtige plantenkwekerij. 

Op dit moment bieden wij aan verschillende mensen een zinvolle dagbesteding door samen de kwekerij te runnen. Er wordt gekeken naar ieder zijn of haar talenten om tot een geschikt resultaat te komen. Zo zijn er verschillende mensen betrokken bij het stekken en vermeerderen van planten. Maar zijn er ook diverse onderhoudstaken of klus-projecten waar samen aan gewerkt wordt om de kwekerij vooruit te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van plantenkassen (tunnels), aanleggen van waterleidingen, het maken van een fietsenhok, verschillende gietijzeren bankjes herstellen of het maken en/of voorbereiden van nieuwe plantenbedden. Lees meer over de dagbesteding

Dagbesteding | fietsenstalling bouwen| Aaldering de Stek

Maria Aaldering

Kweker/eigenaar

Als je kwekerij Aaldering de Stek bezoekt, is de kans groot dat je Maria Aaldering treft. Maria verzorgt de algehele leiding en staat voor iedereen klaar om te helpen. Maria kan jou bijstaan voor advies, en staat graag klaar om u te helpen tot een geschikte keuze. 

Jos Aaldering

Kweker/eigenaar

 

Samen met Maria runt Jos de kwekerij. Sinds jaar en dag ondersteunt Jos Maria waar hij dat kan. Door de jarenlange ervaring in het groen kan hij u bijstaan bij verschillende vragen. Jos draagt voornamelijk zorg voor de logistiek in het bedrijf. Hierbij kunt u denken aan modernisering, bouw van kassen (tunnels), aanleg van het waternet, machines en nog veel meer. Jos zorgt daarbij samen met verschillende mensen van de dagbesteding voor het onderhoud op de kwekerij. 

Jeroen Aaldering

Kweker/eigenaar

Jeroen is één van de kinderen van Jos en Maria en is sinds 2018 werkzaam bij ‘Aaldering de Stek’. Jeroen is echt een allerhande hulp. Zo helpt Jeroen bij het vermeerderen van planten en staat hij graag klanten te woord. Samen met de mensen van de dagbesteding draagt hij zorg voor het onderhoud en de verwerking van bestellingen.

De kans is groot dat u Jeroen treft. Hij staat u graag bij voor advies.

Vrijwilligers

Het werk dat wij op onze kwekerij doen, is mede mogelijk dankzij de inzet van vrijwilligers. We zijn daarom altijd op zoek naar vrijwilligers die zelfstandig werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Welke vaardigheden passen bij onze vrijwilligers:

  • sociaal;
  • betrokken;
  • inlevingsvermogen;
  • samenwerken.

Dan kun je ons helpen bij:

  • kweken en verzorgen van de planten;
  • onderhoudsklussen op de kwekerij;
  • activiteiten ondersteunen;
  • pompoenen oogsten en aankleden (september-oktober).

Belangstelling? Neem dan contact op met ons op via contact.

Wij zijn erg blij met de mensen die ons helpen op onze kwekerij. Zonder meer zijn wij blij met de verschillende vrijwilligers die ons al jaren helpen. 

Planten stekken | Aaldering de Stek