Voorjaarsbloeiers

Ajuga reptans 'Rosea' | Aaldering de Stek

Ajuga reptans - kruipend Zenegroen

Ajuga – kruipend Zenegroen is een wintergroene, kruipende bodembedekker die het liefst op een vochtige, enigszins beschaduwde plaats staat. De gewone grootbladige soort maakt deel uit van onze eigen Nederlandse flora (inheems). 

De bloei vindt vroeg plaats, namelijk in april-mei. De hoogte bedraagt niet meer dan zo’n 20-25cm. Ajuga is een zeer geschikte plant als randplant.

Allium tuberosum | Aaldering de Stek

Allium - Sierui

Allium – Sierui is niet alleen prachtig, maar heeft ook de heerlijke geur van een ui. 

De Allium is in verschillende kleuren en formaten verkrijgbaar. De meest voorkomende kleur is roze. Daarnaast zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders

Verschillende soorten van de Allium zijn geschikt om te eten als rouwkost in een salade of omelet. 

De bloeiperiode van Allium kan variëren van voorjaar tot najaar. De Allium Ursinum bloeit vanaf het voorjaar (april-mei). Terwijl de overige soorten vanaf de zomer (juli-sept) bloeien. 

De Allium staat bij voorkeur op een zonnige plek en kan ook op een halfschaduw plek in de border staan. De hoogte van de Allium kan variëren van 15-20 cm tot soorten van 60-70 cm. 

Arabis suendermannii | Aaldering de Stek

Arabis - Randjesbloem

Arabis – Randjesbloem is een rotsplant die geschikt is voor een zonnige plek in de tuin waar de grond goed waterdoorlatend is. Zeer geschikt als randplant of voorin een border. 

De Arabis is met haar lage blad wintergroen. De witte bloemen komen aan dunne bloemstengels in grote getale boven rond april. 

Na enkele jaren wordt de plant in het hart lelijk. Zorgvuldig scheuren of beter stekken is de enige manier om dit te voorkomen. 

Asarum europaeum | Aaldering de Stek

Asarum - Mansoor

Asarum – Mansoor vraagt een standplaats in de volle schaduw, mits de grond voldoende vochtig is. Er zijn slechts enkele planten die op zo’n donkere plaats nog groeien. 

De Asarum heeft haar sierwaarde in de vorm van het blad; er komen donker purperrode en groenachtige bloemen in voor die weinig sierwaarde hebben. De bloemen blijven namelijk geheel verscholen onder het blad. 

De mansoor wordt slechts 15 cm hoog. 

Bergenia cordifolia 'Winterglow'| Aaldering de Stek

Bergenia - Schoenlappersplant

Bergenia – Schoenlappersplant is een plant met leerachtige bladeren die in de winterperiode soms fraai roodachtig verkleuren. Door de dikke wortelstokken is de Bergenia eenvoudig te vermeerderen. 

Staat het liefst niet te droog op een licht beschaduwde plek. De bloemen komen een stuk boven het blad uit. 

De Bergenia wordt zo’n 30-40 cm hoog waarbij het blad tot zo’n 20 cm hoog groeien. Bloeit in de periode april – mei.

Brunnera macrophylla 'Sea Hearts' - Aaldering de Stek

Brunnera - Kaukanisch vergeet-mij-nietje

Brunnera – Kaukanisch-vergeet-mij-nietje heeft grof blad, zeker een groot contrast ten opzichte van de fijne bloementjes. 

De Brunnera wordt tussen de 30 en 50 cm hoog en bloeit in april-mei.

De Brunnera kan zonnig staan, schaduw wordt voor lief genomen. De Brunnera is dankbaar voor een vochtige bodem. 

Naast de groene variant zijn er diverse smaakmakende bontbladige varianten. 

Carex morrowii 'Ice Dance'

Carex - Siergras, Zegge

Carex – Siergras, Zegge is een zeer groot gevarieerd grassengeslacht. De meeste varianten verkiezen een normale of vochtige standplaats. De meeste vormen zijn wintergroen. 

Geschikt voor een standplaats in de zon of halfschaduw. Waarvan de bloeiperiode kan verschillen tussen april-mei en juni-september. Daarnaast kan de hoogte verschillen tussen de 25 en 50 cm. 

Convallaria majalis | Aaldering de Stek

Convallaria - Lelietje van Dalen

Convallaria – Lelietje van Dalen is een bosplant die in grote getale voorkomt in de Nederlandse loofhoutbossen (inheems). 

De convallaria staat graag op een humusrijke- en schaduwrijke standplaats. De humuslaag is essentieel voor de bloei. Op oudere en dicht gegroeide plekken zullen de planten het nog goed volhouden, echter is de kans groot dat de planten minder bloeien. 

De Convallaria bloeit in de periode april tot juni en is niet wintergroen. 

Doronicum pardalianches | Aaldering de Stek

Doronicum - Hartbladzonnebloem

Doronicum – Hartbladzonnebloem is een zeer vroeg geel bloeiende plant die naast een zonnige plek zeer geschikt is voor een schaduwplek.

Onder een van onze Beukenbomen staan dan ook tal van prachtige planten. 

De plant bloeit voor een korte periode in het voorjaar. Na de bloei (rond de zomer) lijkt de plant weg te vallen; echter wanneer de temperatuur afneemt (richting het najaar) verschijnen er op verschillende plekken nieuwe bladeren. 

De bloeiperiode is april – juni, hoogte tussen de 70 en 100 cm.

Epimedium 'Mandarin Star' | Aaldering de Stek
Epimedium 'Winter's End' | Aaldering de Stek

Epimedium - Elfenbloem

Epimedium – Epimediums zijn goede bodembedekkers en zijn zeer geschikt voor schaduwrijke plekken. Ze geven de voorkeur aan goede leemachtige grond, organisch genoeg om de wortelstokken gemakkelijk te laten verspreiden, maar verdragen droge schaduw als ze eenmaal zijn gevestigd. Een tweede, grotere bladbloei volgt vaak na de bladeren die in de lente verschijnen. Er zijn wintergroene (bladhoudende) en niet-wintergroene varianten van de Epimedium. 

De bloei vindt plaats in april-mei. De hoogte van Epimedium kan heel verschillend zijn. De gemiddelde hoogte is 25 tot 30 cm echter zijn er lage bodembedekkers die tot zo’n 10-15cm hoog worden; en er zijn soorten die tot wel 2 meter hoog worden.

De Epimedium is zeer geschikt als borderplant of plantsoen plant door het beperkte onderhoud. De kleuren die voorkomen zijn geel, lila, roze, rood, wit of een combinatie hiervan. 

Van oorsprong komt de Epimedium uit China; echter worden er jaren nieuwe Epimediums ontwikkeld op verschillende kwekerijen. Waardoor nieuwe soorten in verschillende landen zoals Kaukasus, Perzië, Japan en west- en zuid-Europa ontwikkeld worden, waaronder in Nederland, België, Duitsland en Engeland.

 

Elfenbloem is in vele verschillende varianten verkrijgbaar bij kwekerij Aaldering de Stek. Er worden zeker 80 soorten Epimedium gekweekt. De Epimedium is namelijk in vele verschillende kleuren en kleur- combinaties verkrijgbaar. Er worden al jaren nieuwe varianten ontwikkeld waardoor er nog jaarlijks nieuwe soorten bij komen. In onze webshop zijn enkele soorten beschikbaar. 

Geranium 'Rozanne' | Aaldering de Stek

Geranium - Ooievaarsbek

Geranium – Ooievaarsbek is een rijk soort dat meer dan 100 verschillende soorten kent. Er zijn goede bodembedekkers en hogere varianten verkrijgbaar.

De meeste Geraniums verdragen een zonnige tot halfschaduw plek en geven de voorkeur aan een niet te droge grond. 

Geranium pratense is bijvoorbeeld een inheems soort en wordt tussen de 50 en 70 cm hoog.  Terwijl Geranium sanguineum een laagblijvende (bodembedekkende) variant die tussen de 20 en 40 cm hoog word. 

Daarnaast komen er vele verschillende kleuren of kleurcombinaties voor. Kleuren zoals blauw, roze en wit komen veelvuldig voor. 

Lamium maculatum 'Beacon Silver' | Aaldering de Stek

Lamium - Dovenetel

Lamium – Dovenetel is in meerdere varianten te verkrijgen. De Lamium Orvala heeft een mooie snijbloem en wordt zo’n 30-40 cm hoog.

Terwijl de Lamium ‘Beacon Silver’ en ‘White Nancy’ zeer geschikt zijn als bodembedekker. Deze worden zo’n 10 tot 20 cm hoog. 

De bloei van de Lamium is niet lang, maar wel rijk bloeiend. Kleuren die voorkomen zijn roze en wit.. 

Omphalodes verna | Aaldering de Stek

Omphalodes - Vroeg vergeet-mij-nietje

Omphalodes – Vroeg vergeet-mij-nietje is een voorjaarsbloeier die de voorkeur geeft aan een humusrijke grond op een standplaats in de halfschaduw

Met zeer kleine, maar prachtige bloemen is het ieder voorjaar een schat om  in de tuin te zien bloeien. De Omphalodes bloeit in de periode april en mei. De hoogte is slechts 5 tot 10 cm waardoor de plant geschikt is voor randen in een border. 

Phlox paniculata 'Casablanca' | Aaldering de Stek

Phlox - Vlambloem

Phlox – Vlambloem is een zeer rijkbloeiende vroegbloeiende (snij)bloem die in verschillende varianten voorkomt. 

Soorten die wij in de kwekerij hebben zijn Phlox paniculata en Phlox subulata. 

Phlox paniculata is een rijk en langdurig bloeiende variant die rond de zomerperiode bloeit. De hoogte kan variëren tussen de 75 en 125 cm. Het is niet aan te raden de plant tweemaal op eenzelfde plek te planten; tenzij de grond ververst word. 

Phlox subulata (priemvormig) heeft haar naam verkregen door de scherp toegespitste blaadjes. Dit is de vroegst bloeiende Phlox die er is. De bloemen vormen zich in grote getallen rond april. Hoogte tussen de 10 en 20 cm.

Phlomis russeliana | Aaldering de Stek

Phlomis - Brandkruid

Phlomis – Brandkruid is een zeer geliefde vaste plant. Met haar prachtige bloemen is het een zeer goed toepasbare plant voor plantenborders. 

Na de bloeiperiode behoudt de Phlomis haar bloemstelen met zaadknoppen. In de winter kan dit voor prachtige beelden zorgen. De zaden worden bijvoorbeeld gevonden door vogels en er kan sneeuw op blijven liggen. 

De bloemstelen kunnen tot wel 140 cm hoog worden. De plant groeit compact waardoor er weinig onkruid bij kan groeien. 

Pulmonaria angustifolia 'Sissinghurst White' | Aaldering de Stek

Pulmonaria - Longkruid

Pulmonaria – Longkruid is een plant die zowel een sierwaarde kent aan het blad evenals bodembedekker. Een van de vele voordelen van longkruid is dat deze niet word aangevreten door slakken

Als de plant na de bloei even te droog en te warm heeft gestaan kan er meeldauw ontstaan. Probeer dit te voorkomen door de plan voldoende vochtig te houden. Komt meeldauw toch voor, dan doet u er goed aan om al het blad af te snijden. Het blad is binnen de kortste keren terug. 

Tijdens de bloei word de Pulmonaria druk bezocht door bijen. De kleur van de bloemen is vaak een mix van rood en blauw. Binnen de verschillende soorten van de Pulmonaria kan onderscheid bestaan in het blad of de bloeikleur. 

Rosmarinus officinalis | Aaldering de Stek

Rosmarinus - Rozemarijn

Rosmarinus – Rozemarijn is vooral bekend door haar toepassing in de keuken. Rozemarijn is een heerlijk kruid wat goed gebruikt kan worden in verschillende gerechten. Dit is dan ook een van de vele toepassingen waar de Rosmarinus voor gebruikt kan worden.

Rosmarinus is een plant dat in Nederland net niet betrouwbaar winterhard is. Op een goed beschutte plek kan de Rosmarinus zeer goed volhouden. Schrale vorstwind en zon kan funest zijn.

Bloeiperiode: maart tot april. Hoogte kan verschillen tussen de 75 en 100 cm. Daarbij is de Rosmarinus polvormend. 

Symphytum grandiflorum 'Miraculum' | Aaldering de Stek

Symphytum - Smeerwortel

Symphytum – Smeerwortel is een plant wanneer deze op de juiste plek aangeplant deze niet kapot te krijgen is. Bij het oogsten of rooien van de planten om deze te verplanten komt het geregeld voor dat er delen achterblijven die overnieuw uitlopen. 

De bloemen bungelen als klokjes boven het blad in de kleuren wit tot blauw. De symphytum staat het liefst op een halfbeschaduwde en vochtige standplaats. Bloeit in de periode april-juni en wordt zo’n 30-40 cm hoog. 

Vinca major 'Variegata' | Aaldering de Stek

Vinca - Maagdenpalm

Vinca – Maagdenpalm is een zeer sterke bodembedekker die veel weg heeft van klimop. Zelfs op de slechtste plekken kan de Vinca een acceptabele bodembedekking vormen. 

Er bestaan groot- en kleinbladige Vinca’s. De meeste soorten hebben een groen blad, een enkel soort heeft een mooi gekleurd blad. De bloeiperiode kan variëren van februari tot mei. De hoogte is slechts 10 tot 20 cm.