Najaarsbloeiers

Actaea (cimicifuga) simplex 'Atropurpurea' | Aaldering de Stek

Actaea (cimicifuga) - Zilverkaars

Actaea (cimicifuga) – Zilverkaars is een van de planten de planten die als laatsten van het jaar bloeien.

In de tweede helft van september toont hij zijn kaarsen en tot ver in oktober kleuren zij nog prachtig in de tuin. 

Bij voorkeur staat de Actaea op een vochtige, humusrijke grond en krijgt het een beetje schaduw. De hoogte bedraagt zo’n 75 tot 100 cm. 

Voorheen werd de naam Cimicifuga gebruikt voor de Zilverkaars, sinds enkele jaren is het Actaea. De naam wordt beide nog wel eens gebruikt. 

Anemone hybride 'Honorine Jobert' | Aaldering de Stek

Anemone hybriden- Herfstanemoon

Anemone hybriden – Herfstanemoon is een frisse vaste plant die het gehele najaar kan bloeien. De herfstanemoon heeft het liefst een beetje beschutting van andere planten. Beschutting geeft direct grotere overlevingskansen.  Daarom is de herfstanemoon goed te combineren met bijvoorbeeld een bodembedekkende lamium of vinca.

De herfstanemoon geeft de voorkeur aan een zonnige plek in de border.  Maar kan ook op een standplaats in de halfschaduw staan, echter word de kleur dan minder intens. De hoogte kan variëren tussen de 80 en 120 cm. 

Aster ageratoides 'Asran' | Aaldering de Stek

Aster - (herfst-)Aster

Aster – (herfst)Aster is een plant die in vele variëteiten voorkomt.

Aster novae-angliae heeft een sterke beharing van de bladeren. Daarnaast heeft deze hoger en steviger dan andere soorten. De verschillende rassen worden zo’n 1,5m of hoger. Door de hoogte is deze zeer geschikt voor een hoge herfstborder. De Aster novae-angliae bloeit in september – oktober. 

Aster novi-belgii is een zeer sterke Aster die zich met name ondergronds eenvoudig vermeerderd. De Aster novi-belgii kan steun gebruiken. Dit houdt in dat de plant moeite heeft om zelfstandig overeind kan blijven staan. De soorten worden zo’n 50 tot 175 cm hoog. 

De lagere soorten van de Aster; Aster dumosus worden zo’n 30-40 cm hoog. 

Calamintha nepeta 'Gottfried Kuhn' | Aaldering de Stek

Calamintha - Steentijm

Calamintha – Steentijm is een heerlijk fris geurende bodembedekker die zeer geschikt is om langs een padrand of voorin de border te planten. Door beweging of het kneuzen van de blaadjes kan de geur zich verspreiden. 

Het is een plant met een bossige uitstraling met vele kleine bloemetjes. De sterke geur zorgt er voor dat er veel vlinders en bijen aangetrokken worden.

Calamintha bloeit veelal in de zomer, echter zijn er soorten die later pas beginnen te bloeien. Het is een lang bloeiende plant die bodembedekkend is. De hoogte bedraagt zo’n 30 cm. 

Eupatorium rugosum 'Chocolate' | Aaldering de Stek

Eupatorium - Koninginnekruid

Eupatorium – Koninginnekruid is een hoge vaste plant die zeer geschikt is achterin een border. De plant bloeit laat in het seizoen en staat graag op een zonnige plek. De plant kan zich zelfs redden op een smalle strook langs een pad. Bij ons staat de Eupatorium bijvoorbeeld langs het pad naar onze kas.  

De Eupatorium staat graag op een zonnige plek, maar heeft geen probleem met wat schaduw. Na enkele jaren staan kan deze tot wel 2 meter hoog worden. De bloeiperiode is van (eind) juli tot oktober. 

Helianthus giganteum 'Sheila's Sunshine' | Aaldering de Stek

Helianthus - Vaste zonnebloem

Helianthus – vaste Zonnebloem is door zijn hoogte vooral geschikt voor de wat grotere tuinen.

De Helianthus bloeit in het najaar nadat deze vooral druk is geweest met groeien. De Helianthus kan wel 2,5 meter hoog worden. Dit betekend dat wanneer de plant groeit deze ondersteund mag worden om de hoogte te kunnen halen.

Staat bij voorkeur op een beschutte plek zodat deze niet om waait. De Helianthus is uitstekend te gebruiken als snijbloem. 

Liriope monroe 'White' | Aaldering de Stek

Liriope - Leliegras

Liriope – Leliegras is een gras achtige sterk bloeiende vaste plant geschikt voor een schaduwrijke standplaats. 

Bij voorkeur staat de Liriope op een halfschaduw tot schaduw plek in de border, waarbij deze niet te droog staat. De bloeiperiode varieert van juli tot oktober. De hoogte bedraagt 20 tot 30 cm. 

Miscanthus sinensis 'Gracillimus' | Aaldering de Stek

Miscanthus - Prachtriet

Miscanthus – Prachtriet is een prachtig hoge siergras. In de zomer zijn het blad- en de groeiwijze al mooi, maar wanneer de plant los komt van mistige omstandigheden geeft dat een prachtig silhouet.

De Miscanthus heeft een onbetekenende bloei-kleur, bloeit in de periode september – oktober en kan wel 2 meter hoog worden. 

Molinia caerulea 'Heidebraut' | Aaldering de Stek

Molinia - Pijpestrootje

Molinia – Pijpestrootje is een siergras dat door de open groeiwijze zeer geschikt is om in een border te gebruiken als afscheiding tussen bijvoorbeeld lage en/of hogere borderplanten. 

Molinia is een langzaam groeiende gras die zich kenmerkt door de hoog groeiende bloeihalmen die ver boven het laagblijvende loof uit komt. Het is een gras die tot laat in het najaar rechtop blijft staan.

Molinia bloeit in de periode juli tot oktober en kan tussen de 1 en 2 meter hoog worden. 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' | Aaldering de Stek

Pennisetum - Lampenpoetsergras

Pennisetum – Lampenpoetsergras is een zeer aantrekkelijke siergras die te herkennen is aan haar bloeihalmen die op een plumeau lijken. 

De Pennisetum is een zeer aantrekkelijke plant om vrijstaand of in een border toe te passen. De kleuren van de bloeihalmen  kunnen lichtbruin tot wit kleuren. De bloeiperiode kan variëren van augustus tot november. De hoogte varieert van 60 cm tot wel 120 cm hoog. 

Sedum spectabile 'Brilliant' | Aaldering de Stek

Sedum - Hemelsleutel - Vetkruid

Sedum – Hemelsleutel – Vetkruid is heel herkenbaar door het dikke, vlezige blad. De Sedum varieert van laagblijvende bodembedekkers tot de hogere hemelsleutel. 

 

Over het algemeen zijn het planten die weinig eisen stellen. De Sedum staat graag op een zonnige plek en kan op schrale grond staan. De bloeiperiode varieert van juni tot oktober. De hoogte varieert van 10 tot zo’n 50 cm.  

Tricyrthis hirta | Aaldering de Stek

Tricyrtis hirta -Paddenlelie - Armeluisorchidee

Tricyrtis hirta – Paddenlelie – Armeluisorchidee is een schaduwplant die prachtig kleurt met haar gevlekte op orchidee lijkende bloemen. 

De Tricyrtis staat graag op een humeusrijke bodem op een niet te droge plek. De Tricyrtis bloeit in de periode september tot oktober en kan tot 80 cm hoog worden. 

Vernonia Baldwinii | Aaldering de Stek

Vernonia - Ijzerkruid

Vernonia – Ijzerkruid is een vrij hoge plant met een open bloeiwijze met individuele bloemen die in bundels bloeien. De bloemen lijken op scheerkwastjes. 

Op afstand lijkt de Vernonia veel op de Eupatorium, echter groeit de Vernonia veel opener. 

De Vernonia is geschikt voor een plek achter in een border en staat graag op een niet te droge plek. De bloeiperiode is van augustus tot september. De Vernonia kan wel 1,50 meter hoog worden.