Eetbare pompoenen

Er zijn verschillende pompoenen die eetbaar zijn. Echter zijn er ook pompoenen en kalebassen die niet eetbaar zijn. 

Daarom helpen wij u graag op weg met een aantal eetbare pompoenen. 

Hokaido pompoen | Aaldering de Stek

Hokaido pompoen

Hokaido (max. 2,5 kg)- een van de meest bekende eetbare pompoensoorten. Deze is bijvoorbeeld ook in de plaatselijke supermarkt te vinden. Geschikt voor verschillende kookbereidingen. De Hokaida pompoen is eetbaar met schil. Daardoor is de pompoen naast te gebruiken voor gerechten eenvoudig te bakken in een pan. 

 

Flessenpompoen | Aaldering de Stek

Flessen pompoen

Flespompoen/ Butternut Squash (max. 2 KG) – zacht nootachtig van smaak. De flespompoen heeft een eetbare schil, echter omdat deze erg hard is de voorkeur deze te schillen. Dit is eenvoudig te doen met een fijnschiller. De flespompoen bevat weinig zaden en kent geen draden. 

 

Spaghetti pompoen | Aaldering de Stek

Spaghetti pompoen

Spaghetti pompoen (1 a 1,5 kg) – Eigenlijk een courgette soort, die tot spaghetti-achtige draden uiteen valt als je deze kookt. Na het koken, of bakken in de oven, zijn de draden eenvoudig uit de schil te verwijderen. De schil is niet eetbaar. De spaghettipompoen wordt regelmatig gebruikt in een caloriearm dieet en is een glutenvrij alternatief voor gewone spaghetti

Pompoenen decoratie | Aaldering de Stek
De gewone pompoen

Gewone pompoen (tot 40 kg). Bevat weinig smaak, hoe groter de pompoen des te minder smaak deze bevat. Daarom wordt deze pompoen voornamelijk gebruikt als vulling voor grotere gerechten. De bekendheid heeft de gewone pompoen door het snijden met halloween. Meer hier over onder creatief met pompoenen

Gerechten met pompoen

Pompoenen jam

Ingrediënten:

  • 500gram  pompoen
  • 500gram appels
  • 4 bolletjes gember
  • 2 eetlepels gembernat
  • 1 kg geleisuiker

Bereiding:

Rasp de pompoen, snijd de appels in stukjes en de gemberbolletjes klein. Doe alle ingrediënten in een grote pan en laat het geheel een nacht onberoerd staan. Kook de volgende dag het geheel in ongeveer vier minuten op een groot vuur tot jam.

 

Pompoenenjam | Aaldering de Stek

Pompoen Crèmesoep

Deze hoeveelheid soep is geschikt voor 4 personen. 

Ingredienten:

  • 1 kilo pompoen
  • 4 sjalotjes of 3 uien
  • 1 rode paprika
  • Boter of olijfolie
  • 1 liter kippenbouillon
  • Een paar aardappelen
  • Peper zout eventueel kerrie
  • Aardappelmeel om te binden
  • Eventueel fijngehakte peterselie
  • Eventueel een kleine prei
  • Geraspte kaas om er overheen te strooien

Bereiding:

Snijd het pompoenenvlees van de schil en verdeel het in stukken. Snipper de sjalotjes of de uien. Was de paprika ontdoe hem van de zaadlijsten en snijd hem in stukjes. Fruit in de olijfolie of in de boter de gesnipperde sjalotjes een paar minuten. Voeg daarna de paprika en de prei toe en even later ook de stukken pompoen. Fruit nu dit alles nog 2 a 3 minuten. Schenk nu de kippenbouillon in de pan en laat de soep ongeveer vijftien minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine of blender of draai de soep door een groente zeef. Verwarm nu de soep opnieuw en als de soep te dun is bind hem dan met wat aardappelmeel. Roer er daarna de slagroom door (niet meer laten koken. Voeg naar smaak fijngesneden peterselie erdoor en wat geraspte kaas er overheen.

Pompoensoep | Aaldering de Stek
Hartige taart van spaghettipompoen

Ingrediënten:

  • 1 spaghetti pompoen
  • 1 bakje spekjes
  • ½ rode paprika
  • ½ bakje champignons
  • 1 ui
  • geraspte kaas
  • 5 eieren

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden

Snijd de spaghetti pompoen in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Leg de pompoen met het snijvlak naar beneden op een bakplaat (op bladerdeeg). Bak de pompoen in 40-50 minuten gaar.

In de tussentijd ga je aan de slag. Snijd de paprika, de champignons en de ui in stukjes.

Braad de spekjes samen met de rode paprika, de champignons en de ui.

Haal de pompoen uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.  Verspreid het vruchtvlees van de pompoen over de bodem en opstaande rand in de springvorm.

Kluts 5 eieren, voeg de spekjes en dergelijke toe. Giet het geheel in de springvorm. Strooi het geheel af met geraspte kaas.

Zet het geheel in de oven voor 30 minuten.

Laat het buiten de oven afkoelen en …. Eet smakelijk.

Spaghetti pompoen | Aaldering de Stek
Quiche met pompoen | Aaldering de Stek